- Obtiažnosť: Jednoducha
![Šalát s pečenou červenou repou, quinoou a avokádom](https://www.vegespajza.sk/wp-content/uploads/2024/02/Salat-s-pecenou-cervenou-repou-quinoou-a-avokadom.webp)
-
Čas varenia20 min
-
Počet porcií3
Šalát s pečenou cviklou, quinoou a avokádom
Recept na šalát s pečenou cviklou nájdete nižšie.
Tu je pár zaujímavostí o červenej repe.
Červená repa (cvikla) je výživná potravina, ktorá ponúka množstvo zdravotných benefitov. Jej konzumácia môže mať pozitívny vplyv na zdravie v rôznych oblastiach.
Bohatá na živiny: Červená repa je nízkokalorická, ale zároveň vysoko nutrične hodnotná. Obsahuje vitamíny B, vitamín C, draslík, železo, mangán a vlákninu.
Zlepšenie výkonnosti pri cvičení: Nitraty obsiahnuté v červenej repe môžu zlepšiť efektívnosť mitochondrií, ktoré pomáhajú bunkám vyrábať energiu. To môže viesť k lepšej výkonnosti pri vytrvalostných športoch.
Antioxidačné vlastnosti: Červená repa obsahuje silné antioxidanty. Ako sú betalainy, ktoré môžu pomáhať redukovať oxidačný stres a chrániť bunky pred poškodením.
Podpora zdravého chudnutia: Nízky kalorický obsah a vysoký obsah vlákniny robia červenú repu vynikajúcou potravinou pre podporu zdravého chudnutia. Pomáha zvyšovať pocit sýtosti.
Zlepšenie kognitívnych funkcií: Zvýšený krvný obeh spôsobený nitratmi v červenej repe môže tiež zlepšiť kognitívne funkcie.
Pridanie červenej repy do vašej stravy môže teda priniesť mnohé zdravotné výhody.
Máte radi túto zeleninu? Pozrite si aj naše ďalšie recepty z cvikle. Alebo ste dostali chuť na avokádo? Tu sú ďalšie recepty z avokáda.
Inšpirácia na VEGE recept je vytvorená pomocou technológe Sous Chef AI 🙂
A teraz už recept na šalát s pečenou cviklou, quinoou a avokádom.
Ingrediencie
Zálievka
Postup prípravy
Pečenie červenej repy: Predhrejte rúru na 200°C. Červenú repu zmiešajte s trochou olivového oleja, osolte a okoreňte. Rozložte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte približne 30-40 minút, kým nebude mäkká. Nechajte vychladnúť.
Príprava quinoi: Quinou uvaríte podľa návodu na obale. Po uvarení nechajte vychladnúť.
Príprava zálievky: V malej miske zmiešajte všetky ingrediencie pre zálievku a dobre premiešajte.
Zmiešanie šalátu: V veľkej mise zmiešajte ochladenú quinou, pečenú červenú repu, avokádo, špenát, vlašské orechy a koriander. Zalejte prípravenou zálievkou a jemne premiešajte.
Mohlo by vám tiež chutiť
Šalát s pečenou cviklou, quinoou a avokádom
Follow The Directions
![Šalát s pečenou cviklou, quinoou a avokádom](https://www.vegespajza.sk/wp-content/themes/ranna/assets/img/noimage_210X210.jpg)
Pečenie červenej repy: Predhrejte rúru na 200°C. Červenú repu zmiešajte s trochou olivového oleja, osolte a okoreňte. Rozložte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte približne 30-40 minút, kým nebude mäkká. Nechajte vychladnúť.
![Šalát s pečenou cviklou, quinoou a avokádom](https://www.vegespajza.sk/wp-content/themes/ranna/assets/img/noimage_210X210.jpg)
Príprava quinoi: Quinou uvaríte podľa návodu na obale. Po uvarení nechajte vychladnúť.
![Šalát s pečenou cviklou, quinoou a avokádom](https://www.vegespajza.sk/wp-content/themes/ranna/assets/img/noimage_210X210.jpg)
Príprava zálievky: V malej miske zmiešajte všetky ingrediencie pre zálievku a dobre premiešajte.
![Šalát s pečenou cviklou, quinoou a avokádom](https://www.vegespajza.sk/wp-content/themes/ranna/assets/img/noimage_210X210.jpg)
Zmiešanie šalátu: V veľkej mise zmiešajte ochladenú quinou, pečenú červenú repu, avokádo, špenát, vlašské orechy a koriander. Zalejte prípravenou zálievkou a jemne premiešajte.