Logo receptáru vegešpajza. Miska s avokádom, mrkvou, reďkovkou

Grilovaný baklažán so zeleninovým bulgurom

Grilovaný baklažán so zeleninovým bulgurom
  • Čas varenia
    30 min
  • Počet porcií
    4

Grilovaný baklažán so zeleninovým bulgurom

Recept na grilovaný baklažán so zeleninovým bulgurom nájdete nižšie.

Tu je pár zaujímavosti o baklažáne.

Baklažán, známy aj pod názvom eggplant je veľmi výživnou zeleninou s mnohými zdravotnými výhodami. Tu sú niektoré z nich:

Bohatý na vlákninu: Baklažán je výborným zdrojom diétnej vlákniny, ktorá je dôležitá pre trávenie a môže pomôcť pri regulácii hladiny cukru v krvi a znižovaní rizika srdcových ochorení.

Nízky obsah kalórií: Baklažán má nízky obsah kalórií, čo ho robí ideálnou zeleninou pre ľudí, ktorí sa snažia schudnúť alebo udržiavať zdravú hmotnosť.

Obsahuje antioxidanty: Baklažán obsahuje rôzne antioxidanty. Vrátane nasuninu, ktorý je špecifický pre baklažán a má neuroprotektívne účinky. Antioxidanty môžu pomôcť chrániť telo pred poškodením voľnými radikálmi a znižovať riziko chronických chorôb.

Je dôležité pripomenúť, že zdravotné výhody baklažánu sú najefektívnejšie, keď sú súčasťou vyváženej a zdravej stravy. Navyše, spôsob prípravy baklažánu môže ovplyvniť jeho nutričné hodnoty. Napríklad pečenie alebo grilovanie s minimálnym množstvom pridaných tukov je zdravšia možnosť ako vyprážanie.

Vyskúšajte aj ďalšie recpety z grilovanej zeleniny.

Inšpirácia na VEGE recept je vytvorená pomocou technológe Sous Chef AI 🙂 

A teraz už recept na grilovaný baklažán so zeleninovým bulgurom.

Ingrediencie

    Postup prípravy

    Krok1

    Baklažán nakrájajte na 1 cm hrubé plátky. Posolte ich a nechajte 10 minút odstáť, aby sa z nich vydiala horká šťava. Potom ich opláchnite a osušte papierovými utierkami. Plátky baklažánu potrite olivovým olejom a grilujte na stredne silnom ohni z každej strany asi 3-5 minút, kým nie sú mäkké a majú grilovacie pruhy. Potom ich nakrájajte na kúsky.

    Krok2

    Bulgur uvaríte podľa návodu na obale, ale namiesto vody použite zeleninový vývar pre väčšiu chuť. Keď je bulgur uvarený, nechajte ho vychladnúť.

    Krok3

    Zelenina a dressing: V miske zmiešajte uvarený bulgur, nakrájaný baklažán, červenú cibuľu, paradajky, petržlen, cesnak. V menšej miske zmiešajte olivový olej, citrónovú šťavu, soľ, čierne korenie a červenú papriku na dressing.

    Krok4

    Finalizácia: Dressing pridajte do misy so zeleninou a bulgurom a dobre premiešajte. Podávajte teplé alebo chladené.

    Krok5

    Ak sa ti Recept páči, podpor nás na Sociálnych sieťach sledovaním alebo zdieľaním

    Mohlo by vám tiež chutiť